Skatteregler for Airbnb-utleie

Synes du skattereglene er forvirrende? Da er du ikke alene.

Men heldigvis er skattereglene for Airbnb-utleie egentlig ganske enkle. I noen tilfeller kan de skille seg fra reglene for ordinær langtidsutleie. Gjennom artikkelen hjelper vi deg å forstå de viktigste forskjellene i reglene mellom korttidsutleie og langtidsutleie, og gir deg bedre innsikt i hvilke skatteregler du må være oppmerksom på som utleier.

Dinbnb⎮Skatteregler for Airbnb-utleie

Korttids- vs langtidsutleie

Først og fremst er det viktig å forstå forskjellen mellom korttidsutleie og langtidsutleie. Skatteregelverket skiller nemlig kun mellom korttidsutleie og langtidsutleie, og ikke etter hvilken utleieplattform som brukes. 'Airbnb-utleie' brukes ofte som et samlebegrep for korttidsutleie, men det er viktig å merke seg at korttidsutleie ikke alltid er Airbnb-utleie, og at Airbnb-utleie ikke alltid er korttidsutleie.

Korttidsutleie = utleieforhold under 30 dager

Korttidsutleie defineres som leieopphold under 30 dager, uavhengig hvilken utleieplattform som brukes. Dette kan for eksempel være et par på helgetur, en ansatt på jobbreise i noen dager, eller en familie som er på ferie i to uker.

Langtidsutleie = utleieforhold over 30 dager

Langtidsutleie defineres som leieopphold som varer i over 30 dager. Her er det vanlig å leie ut fra flere måneder til et år. Dette skjer oftest gjennom utleieplattformer som Finn.no. Likevel vil bookinger som overstiger 30 dager fra plattformer som Airbnb eller Booking.com også defineres som langtidsutleie.

Skatteregler for korttidsutleie: utleiebolig vs egen bolig

Neste steg er å definere om korttidsutleien er av egen bolig (primærbolig) eller av en utleiebolig (sekundærbolig). Skattereglene er nemlig helt like for korttidsutleie og langtidsutleie når det gjelder utleie av sekundærbolig, men skiller seg noe når det kommer til egen bolig.

Skatteregler for korttidsutleie av utleiebolig

Ved utleie av sekundærbolig gjelder de samme skattereglene som ved langtidsutleie. Dette innebærer en skattesats på 22% av netto leieinntekter, altså inntektene du sitter igjen med etter at fradrag er trukket fra. Kostander du kan få fradrag for inkluder strøm, internett, møblering, renhold og utgifter til en eventuell utleieforvalter. Det lønner seg derfor å ta vare på kvitteringer og føre regnskap på utleien - da sparer du skatt!

Eksempel:

Leieinntekter: 60 000

Skatt: (60 000 - strøm, internett, renhold, forvaltning osv.) x 22%

Skatteregler for korttidsutleie av egen bolig

Når du leier ut deler av eller hele din egen bolig på korttidsutleie, skiller skatteregelverket seg fra det som gjelder for ordinær langtidsutleie. Dette er den eneste situasjonen hvor skattereglene avviker fra langtidsutleie. Ved utleie av din egen bolig, betaler du skatt på 22% av 85% av leieinntektene. I tillegg er de første 10 000 kronene skattefrie. Dette betyr at du får et standardfradrag på 15%, men du kan ikke trekke fra faktiske kostnader. Siden korttidsutleie ofte medfører høyere kostnader, kan det derfor ofte være mer lønnsomt å definere boligen som en sekundærbolig hvis utleien er av et viss omfang.

Eksempel:

Leieinntekter: 60 000

Skatt: (60 000 - 10 000) x 85% x 22% = 9 350

Er utleien næringspliktig?

Dersom du leier ut flere boliger på korttidsutleie, kan utleien bli regnet som næringspliktig. Dette innebærer at utleien må skje gjennom et selskap, og leieinntektene blir mva-pliktige på samme måte som hotellvirksomhet. I en senere artikkel vil jeg gå dypere inn på korttidsutleie i AS.

Å forstå skattereglene for korttids- og langtidsutleie er avgjørende for å drive en vellykket utleievirksomhet. Ved å følge reglene kan du sikre deg en problemfri opplevelse og maksimaliserte inntekter fra utleien din.

Er du fortsatt i stuss? Vi hjelper deg gjerne! Ikke nøl med å slå på tråden med spørsmålene dine angående utleie😊

Emil T. Harloff

Medgründer⎜Dinbnb